Debatt…fortsättning

Svar till Lennart Ernulf

Det var med stigande förvåning vi läste Lennart (Lelle) Ernulfs inlägg på Nimrosbloggen angående vårt, och många andras , benämnande av Perpignan= Perpan.

Lelles antagande att detta på något sätt skulle röra sig om ovilja eller lättja att uttala flerstaviga ortsnamn korrekt  är helt bort i tok. Vi vill meddela att vi på intet vis har svårigheter att uttala ortsnamn helt enligt regelboken när detta är NÖDVÄNDIGT.  Men så är inte alltid fallet. Vi förmodar att Lelle Ernulf , med sin gedigna utbildningsnivå, också känner till begrepp som SMEKNAMN eller i vissa förekommande fall DIMINUTIV.

Alltså kan man säga Perpan. Inte av lättja utan för att staden är så välbekant , nästan lika omtyckt som en god vän.

Analogt med Perpan kan man också mycket väl kalla våra närliggande städer Narbonne, Bezier och Montpellier för Nabban, Bezzan och Moppan. Ett par av de Halländska floderna  återfinns också i Frankrike i Vichan och Nissan, Vischy och Nice. Inget konstigt eller avvikande med detta . Dock har vi varken hittat Lagan eller Ätran ännu.

Även i Sverige finns exempel på enstaviga städer som får flerstaviga smeknamn, exempelvis Hjossan och Morsan ( Hjo och Mora).

Det finns säker många Nimrosor som på liknande sätt kan bidra med exempel för att utvidga vårt vetande.

Madde och Lasse Sahlman

Dela inlägget

Facebook
Email
Twitter

Kommentarer

Kommentarer inaktiverade.